четвъртък, 13 август 2009 г.

Мини панорамен крос- Русе!!

Вчера вечерта ( 13.08. ) точно в 21 ч. със Златко Каменаров стартирахме мини- панорамнотоо кросче- Русе! Дължината се получи- 13.6 км. а времето- 73,55 мин. За мен това беше първият по- дълъг крос от сигурно 5 год. по разбираеми причини..... Получи се много добра тренировка ( поне за мен ) , приказвахме си през цялото време, темпото не беше бързо. Ето и трасето :

сряда, 12 август 2009 г.

100 години Паметник на Свободата в Русе

Вчера 11.08.2009 год. се навършиха 100 години от поставянето на Паметника на Свободата в Русе по проект на италианския слуптор Арнолдо Цоки (Arnoldo Zocchi) (в някои източници посочен и като Арналдо) е роден през 1862 г. във Флоренция. Той е прочут италиански скулптор, автор на статуята на Колумб в Буенос Айрес, на Гарибалди в Болоня, на свети Франциск Асизки в Кайро ,на Александър ІІІ в Петербург и на още много паметници из цял свят. В България изработва монументалната конна статуя на Цар Освободител в София след спечелен конкурс (1901-1907 г.).

С течение на времето Статуята на Свободата е придобила значение като един от символите на града, и е част от герба му. Композицията е пирамидална. Статуята на върха представлява фигура на жена, която държи меч в лявата си ръка, сочейки с дясната посоката, откъдето са дошли освободителите. Единият от двата бронзови лъва при основата разкъсва с уста робските вериги, а другият пази Меча и Щита на Свободата. На пиедестала има релефни изображения на опълченски сцени. Текстът на главния надпис е следния: "На поборниците и опълченците, които са взели участие за Освобождението на България през 1867 - 1977 г". В задната част на основата са поставени две оръдия.

Честването на този голям празник за града ни мина много тържествено и приповдигнато, като след хвалебствията, поздравителните телеграми и речи, преминаха гвардейските части с духовия оркестър!! Вечерат завърши с тържествени залпове заря и 10 минутно светлинно- звуково шоу!! Ето и снимки от събитието :